MOVEMBER, TEK IN RAK PROSTATE

Puščam si brke. Od 1. novembra 2016 dalje. Še vedno pa mi poganja samo puh. Pa pustimo hec ob strani čeprav na humor predvsem v tem času koronaviruzacije in kovidomanije ne smemo pozabiti. Predvsem pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da rak ostaja. Zato naj vam epidemija ne služi za izgovor, da ne obiščete zdravnika.

Movember – največja nevarnost za zdravje moških je RAK PROSTATE.

Od kje ti brki? Naj na tem mestu omenim najbolj prodorno ekipo v Sloveniji za ozaveščanje raka na prostati: to so neumorni organizatorji Movember teka – Pulzšport. Vsako leto novembra – tokrat bo to 30. november 2020. Brez startnine. Prostovoljni prispevki pa so vsako leto namenjeni za razvoj in raziskave raka prostate.

Zakaj movember tek ? Zakaj najbolj brkati tek? Poanta tega teka ni afnarija z brki na obrazih. Kdo bo imel večje, boljše, bolj košate. Zadeva je prekleto resna in resnično se je potrebno zresniti.

Namen tega članka je ozavestiti pretežno moške prebivalce naše deželice za skrb za zdravje. Kajti, če sami ne boste skrbeli zase, nihče ne bo. In prav gotovo ne naše zdravstvo.

Pravzaprav je vse kar imate: VAŠA ODGOVORNOST DO SAMEGA SEBE in MOVEMBER TEK!

Slovenski moški ste namreč še prav posebej ogroženi. Brez pravega varstva za svoje zdravje. Naše zdravstvo prav na področju UROLOGIJE ne deluje dobro. Niti približno ne dobro. To vemo vsi.

Zato ste, dragi moški, v hudi nevarnosti!

Fantje! Se zavedate, da ste brez varovalnega programa kot ga imamo ženske za raka dojk (DORA), raka na materničnem vratu ali kot ga imamo vsi skupaj za črevesnega raka (SVIT)?

Moški ste tukaj čisto prezrti! Zakaj to dopuščate?

Zdravje je največja vrednota. Tako radi ste glavni, pomembni, borci, levi, lovci, močni, pametni. Ponosni, da “nosite hlače”. Ne dovolite svojim možganom, ki so tozadevno tako različni od ženskih, da se za “zdravje” – svoje zdravje, ne upate postaviti zase. Ste se udeležili kakšnega protesta? Od vseh v zadnjem času bi bil najbolj pomemben ravno ta: zahtevati program za zaščito zdravja moških!

Obstajata dva glavna hormonska raka. Moški in ženski. In oba hormonska raka – torej ženski (rak na prsih) in moški (rak prostate) morata biti obravnavana – enakopravno!

Ni mi všeč, da smo nekje ženske bolj enakopravne kot moški. In tukaj smo. In to ni prav in ni pošteno! To je potrebno spremeniti.

Vsak izmed nas, ki tole bere, lahko na svoj način prispeva, da se stvari spremenijo na bolje. Moški s samopregledovanjem in rednim obiskovanjem zdravnika, ženske z opozarjanjem naših moških in vsi skupaj s čim večjo informiranostjo o naravi bolezni.

In za kaj gre?

Gre za nekaj grdega. Potuhnjenega. Skritega. Smrtno nevarnega! Kajti, ko opazite simptome, je morda že prepozno. Gotovo pa je pot do ozdravitve veliko daljša in težja.

In kaj narediti?

Vsak odrasel moški mora v vsakem trenutku, brez trohice razmišljanja, vedeti točno vrednost svoje PSA! Kot mularija poštevanko! In če ste moški in ne veste kaj sploh je PSA vas lahko samo vprašam: »Kaj za božjo voljo je z vami narobe?!«

Vaša vrednost PSA je vaše življenje! Samo to morate vedeti. In ta podatek vam lahko reši življenje.

In ne nasedajte informacijam, da je rak prostate počasen rak in da je rak prostate –  rak starejših.

Bla, bla, bla …  Ni res! Celo zelo ni res ! Že leta to ni več res!

Rak prostate je vedno bolj agresiven in napada vedno mlajše moške, kar dokazujejo najnovejše raziskave.

Kaj še lahko naredite?

Zahtevajte rektalni pregled in odvzem krvi za kontrolo PSA vsako leto po svojem 40 letu in od svojega 45 leta naprej vsakega pol leta! Redno! Brez izjeme! Če se imate radi. In če imate radi svoje drage!

In ne pustite se odgnati svojim zdravnikom, češ, ste premladi. Ker že po štiridesetem letu to več niste! Vsak osebni zdravnik,  bi moral redno pregledati vsakega svojega pacienta vsaj enkrat letno rektalno ter mu pregledati krvno sliko in s tem PSA. In tisti zdravnik, ki se s tem ne strinja, zame ni zdravnik.

In če se vaš zdravnik še kar ne bo dal ga zamenjajte! Ker vas ni vreden!

In namesto piva in čevapčičev,  si sami plačajte laboratorijsko preiskavo. Skoraj zastonj je!  Ali pa kupite test v lekarni.

In zmigajte se. Rekreirajte se. S tem boste ubili stres, ki je tudi sokrivec za nastanek raka prostate.

 »Kolk maš PSA?« Tako se pozdravljajo pravi moški!

Koliko od vas je v zadnjem času opazilo kakršenkoli članek o tej tematiki? Verjamem, da nobeden. Ker jih praktično ni. Piše se le še o novem korona virusu, Covidu, Koroni, ukrepih, protestih in maskah.

Še ne toliko časa nazaj pa je bila prava eksplozija člankov po časopisih  (Delo, Dnevnik …) in raznih spletnih straneh? UROLOGIJA… UKC LJUBLJANA… RAK PROSTATE …ČAKALNE VRSTE…

Katastrofa je bila že tedaj. Se spomnite odisejade investicije za UKC Ljubljana izpred samo treh let – robot De Vinci. Bolniki z visoko-rizičnim rakom ali celo z napredovanim rakom prostate so že takrat čakali na operacijo eno leto in dlje! Kaj bo šele sedaj.

Je torej kaj čudnega, da je vedno več bolnikov z napredovanim rakom? Saj ne more biti drugače! Eno leto ljudje božji! V enem letu se lahko zgodi veliko. Preveč!

Si sploh lahko predstavljamo, kako se počuti ob tem bolnik? S »tistim« v sebi ? Ko bi se moralo zdravljenje začeti TAKOJ (kot npr. za nekatere druge vrste raka)  in ne čakati na neznani čas tam nekje čez leto dni … bog si ga vedi kdaj. In potem še neskončno in nenormalno dolgo čakanje na izvide.

Pa obsevalni aparat v Mariboru, ki je deloval » v prazno« več let. Paciente iz štajerske in prekmurja ter prlekije pa so vozili na obsevanje v Ljubljano. Je to normalno? In zakaj? So vrednote civilizacije res tako na dnu?                          

Tega ne pišem zato, da bi očrnila naše zdravstvo. Samo dejstva navajam vezana na bolezni moških.  Želim namreč, da moška populacija postane bolj odgovorna do lastnega zdravja.

Hudo je zboleti za rakom. In še posebej hudo je zboleti za rakom prostate. V Sloveniji!

Zato se moramo dobro poučiti o tem, kaj lahko naredimo, da se nam zadeva »ne zgodi« in če se nam že zgodi, da se zgodi »čim kasneje« in v »čim blažji obliki«? Marsikaj. Od sprememb v širši  družbi do sprememb v nas samih. Z rednimi pregledi svoje vrednosti PSA bomo naredili ogromno. S tem bomo pridobili na času. Čakalne vrste so namreč nenormalno dolge. Predolge.

Spremembe v družbi

Moški rabite svoj varovalni zdravstveni program za raka prostate! In to moramo doseči čimprej. Ljudje se moramo kar najbolj množično udeležiti dogodka MOVEMBER TEK v Ljubljani, da pomagamo moškim. Ne le do zdravja ampak tudi do izgubljene emancipacije!

Spremembe v naši miselnosti

Vsak posameznik se mora dobro informirati o bolezni in se testirati.  Saj veste. Za vsak slučaj. Da bomo mirni vsi skupaj. Sranje se ne dogaja vedno samo drugim. Nekoč se lahko zgodi tudi nam.

Rak prostate

Ne bom pisala o samem raku. O raku prostate boste na spletu našli dovolj informacij. Navedla bom le nekaj glavnih stvari, na katere morate biti pozorni in katere v teh člankih lahko spregledate.

Simptomi

V zdravniških in medicinskih člankih boste našli nanizanih kar neka alinej, po katerih naj bi prepoznali raka prostate in sicer od pogostejšega uriniranja, prekinjenega curka, krvi v urinu in spermi, težav z erekcijo in podobno.

To je lahko zavajajoče. Odkljukali boste alinejo za alinejo, ker teh težav nimate in se oddahnili:«Uf! Hvala bogu! Tega nimam jaz!«

Pa si res lahko oddahnete?

Resnica v večini primerov je žal takšna, da ob zgodnji obliki raka oz. na samem začetku praktično nimate prav  nobenih simptomov. Vse je v redu. Pa vendar, bi bilo pametno raka »ujeti« takrat, preden ostane očiten in vam že povzroča težave.

Kako?

Spremembe so razvidne namreč le v krvi. Edini pokazatelj je antigen PSA (prostatični specifični antigen) pa še v tem primeru odkrijejo zdravniki samo od 70 – 80 % rakastih obolenj.

Torej hodimo po resnično tankem ledu.

Zato je še kako smiselno, da se tej bolezni upremo »z vsemi štirimi«. Vsi skupaj. Moški in ženske.

Faktorji ogroženosti za raka prostate po priznanem strokovnjaku dr. Bobu Arnotu so: STAROST, RASA in DRUŽINSKA ANAMNEZA

Starost

Že leta velja rak prostate za obolenje, katero z leti skokovito narašča in je tako starost največji dejavnik.

Raziskave v zadnjih 25 letih so pokazale, da za rakom prostate zbolevajo vedno mlajši moški. Če so pred leti zbolevali moški pri svojih 70-ih leti, danes zbolevajo že dosti prej. Žal je rak pri mlajših moških tudi invazivnejši, saj se pri mlajših osebah rakaste celice hitreje delijo.

Rasa

V svetovnem merilu pomemben dejavnik predstavlja tudi rasa. Tako so najmanj ogroženi Kitajci, južni in severni Evropejci pa s(m)o takoj za moškimi afriškega porekla, kateri so najbolj ogroženi.

Dednost

Družinska anamneza oz. dednost  raka je visoka. Rak prostate je, kot so ugotovili strokovnjaki,  tiste vrste rak, ki je deden. Žal je tudi to eden od močnejših dejavnikov, na katerega kot posamezniki nimamo vpliva. Če imamo tak deden zapis, je pač tu. Sistem dedovanja genskega zapisa pa je naravnost grozljiv in sicer gre takole:

najvišja je ogroženost, če je za to boleznijo zbolel bližnji sorodnik npr. oče, brat ali sin.  Če je moškemu zbolel za rakom prostate oče je verjetnost, da zboli tudi sam –dvakrat večja. Če pa je zbolel brat je možnost celo petkrat večja. Prav tako ste bolj ogroženi, če je za to boleznijo zbolelo več sorodnikov. Če sta torej dva ali več svojcev obolela za rakom prostate, se verjetnost za razvoj raka poveča za štiri- do desetkrat.

Zato je pomembno, da o tej bolezni obvestite svoje sorodnike, da ne molčite ter da jih opozorite in opozarjate na redne preglede tudi in predvsem – tiste mlajše. Naj nikar nikdar ne pozabijo! Na prvi pregled pred 40 letom, pa čeprav zdravniki pravijo in usmerjajo drugače. Mislimo z lastno glavo.

Nekatere raziskave nakazujejo tudi na možnost povezave obolevnosti žensk za rakom na prsih. Če je zbolela za rakom na prsih ženska sorodnica, to lahko predstavlja zmerno možnost, da za boleznijo rak prostate zboli njen moški sorodnik. In obratno. Ne pozabimo. Oba raka sta hormonska.

Previdno torej!

Razveseljujoče  je, da kljub vsem tem številkam in statistikam navkljub, zboli zaradi »dednosti« samo 9% vseh bolnikov z rakom prostate!

Vendar ponovno POZOR!

Grozljivo je dejstvo, da predstavljajo geni resno ogroženost za tiste moške, ki so mlajši od 55 let!

Kaj lahko naredimo?

Testirajte se! Obiščite osebnega zdravnika!

In naredimo še korak več!

Na svoj dedni zapis, katerega smo podedovali torej nimamo vpliva. Lahko pa vplivamo na naše potomce.

Kako?

Z bolj zdravim slogom življenja (gibanje, zdrava prehrana, prevrednotenje osebnostnega  sistema) bo naše telo bolj zdravo in s tem bo naš genski zapis, ki ga bomo prenesli na zanamce, kvalitetnejši. Sicer pa vsako leto obvezno na MOVEMBER TEK. Tek sam po sebi radosti.

Še enkrat torej:

Obiščite osebnega zdravnika! Za to ne potrebujete urologa, katerih je po trditvah strokovnjakov katastrofalno premalo v Sloveniji. Naročite se pri svojem zdravniku in: »Zahtevajte odvzem krvi za kontrolo PSA in rektalni pregled prostate takoj! Enako pa nato vsako leto po dopolnjenem 40. letu in vsakega pol leta od svojega 45 leta naprej ! Redno! Brez izjem!«

Bodite pravi moški in imejte odgovor na dlani.

Kolikšen je tvoj PSA?

Viri:

  • dr. Bob Arnot, Prostata in zdravilna moč prehrane. NUK, 2000
  • dr. T. Colin Campbell in T. M. Campbell II, dr. med, Kitajska študija. SITIS Maribor, 2016
  • The “New” Prostate Cancer Infolink,: rakhttps://prostatecancerinfolink.net/

One comment

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s