MOJ OSMI MARATON (2012)

Po dveh letih prisilnega maratonskega počitka sem se zopet počutila dovolj pripravljeno in močno, da pretečem svoj 8. maraton v življenju. Za menoj je bil boj z boleznijo in poškodbo.

Trening za 8. maraton

Svoje prehranjevanje sem povsem prilagodila in dodala  spremenjen tekaški trening. Opustila sem sedem letno rutino in na spletu našla nov tekaški program. Temeljito sem ga preverila, si ga prilagodila in ga upoštevala skoraj v celoti.

Trening mi je bil všeč. Osnovan je bil na bazi, hitrosti in moči, vendar z drugačnim “tekaškim igranjem”. Tekla sem 3-4 krat na teden, 1 dan počivala in 2-3 krat kolesarila. V obdobju brez kolesarjenja sem tekla 5-6 krat  na teden. Vsakemu treningu je bilo obvezno dodano krajše ogrevanje in obvezen temeljit razteg.

Doma sem družini naznanila, da naslednje leto – to je 2012 – ponovno pretečem maraton in da bom vnesla več sprememb, ki bodo dobre za vse! Podprli so me.

V sezoni 2011/12 so bili začetki težki. Čez zimo ni šlo najbolje, zaradi pomanjkanja teka zadnjih dveh let sem bila skoraj depresivna. V službi je bilo nečloveško. Skušala sem teči ampak mi tek ni dal toliko energije kot po navadi. Kar nisem se mogla vrniti v svoje normalno stanje.

Drastično spremembo sem uvedla v sredini aprila 2012. Takrat je moja teža znašala 65 kg, kar je zame 5 kg preveč za maraton. Telo me je z znano bolečino opomnilo, da se mi ponovno javlja bolezen.

Strah in panika! Pričnem se strogo držati svojih prehranskih ugotovitev.  Z rednim treningom in pravo hrano sem do maratona shujšala 7 kg in se počutila fantastično. Ja, sliši se kot reklama za kakšno dieto, vendar to prav gotovo ni.

Vsak dan posebej sem se veselila teka in vedno boljša sem bila. Noge so postale lahke in jaz vse lažja. Počutje vedno boljše. Svoje tekaške proge sem pretekla zelo hitro, hitrost mi je padla pod 5 min/km. Tudi kolesarjenje mi je šlo super. Klanec? Kaj je to? Ravnina je postala dolgočasna.

Zaradi izgubljenih kilogramov sem naredila laboratorijske teste, ki so pokazali odlično sliko. Zdravnica mi je predlagala, da si lahko izvid uokvirim in obesim na steno, ker bi mi ga lahko zavidale dvajsetletnice. Ter dodala, naj tak način življenja nadaljujem še naprej.

To leto sem se spet udeležila nekaj tekaških tekem. Potrebovala sem jih za orientacijo in motivacijo.

Datum Proga Čas/km 2012
25. mar. 12 Mali maraton Sežana 5:40 21.095
22. jun. 12 Maraton državnosti 5:24 21.095
02. sep. 12 21. ptujski maraton 4:36 21.095
28. okt. 12 Ljubljanski maraton 4:54 42.195

Nastop na Malem kraškem maratonu v Sežani je pokazal zadovoljujočo tekaško pripravljenost glede na čas v letu. Spomladi nisem nikoli dobro pripravljen. Teža, ki na razpredelnici ni vidna, je bila “over limit” !

Na Maratonu državnosti so bile zelo težke razmere. Start teka v petek ob 18.00 uri popoldan, ozračje pregreto in blizu 30 stopinj. Večina sotekačic se je odločila za krajšo razdaljo. Ni presenetljivo, da sem od treh, ki smo tekle polovico maratona, bila “odlična” druga. Absolutno. 

This slideshow requires JavaScript.

Noro dobro izkušnjo sem doživela na Ptujske polmaratonu kjer sem postavila svoj rekord, 1:37:01, kar je zadostovalo za 3. mesto absolutno in 1. mesto v kategoriji. Tek je bil lahkoten, “uživantski”. Ptujski polmaraton je predstavljal testno tekmo za maraton. Obeti so bili videti dobri.

This slideshow requires JavaScript.

V celotni sezoni sem pretekla 1.444 km in prekolesarila  2.420 km. Regenerirala sem se s hojo v hribe in plavanjem.

Pred maratonom

Precej napeto je bilo. Nekako mi je uspelo spet prepozno nabaviti nove superge v katerih se nisem še počutila dovolj domače. Potem jo je zagodlo vreme. Sneg!

Skrbelo me je. Teči v snegu in dežju vseh 42 kilometrov zna biti problem. Kar se tiče mojih podplatov. Vdala sem se v usodo in v mislih odpisala spet nekaj nohtov in pozdravila spet novo količino žuljev. Morda nov rekord – presežem 7 žuljev iz 3. maratona. Kaj obleči? Dan pred maratonom kupim nove tekaške hlače, saj mi vse stare lezejo navzdol, v kratkih pa si ne upam teči. Poleg tega je za nedeljo napovedan – sneg.

Dan maratona

Uf! Kaj pa sedaj? Zunaj zimska idila. Urška starta že ob pol devetih, iz neba letijo kosmi snega. Neverjetno.

This slideshow requires JavaScript.

Z Nino startava ob enajsti uri. Na glavah kape s šiltom, na nogah imam sedem let stare superge. Obvezen anorak. In MP-3 za ritem. To leto sem veliko treningov opravila ob rock´n´ rollu. Naj bo še maraton tak.

The Stroj nabija, stečemo in tečemo. Odletim mimo prve vodne postaje, spregledala sem jo. Opomnim se v smislu “ne počni neumnosti!” in tečem dalje. Tempo je visok, na silo skušam teči počasneje ampak res mi gre dobro. Brez problema na desetem kilometru, petnajstem. Na polovici sem super, čas na polovici maratona kaže 1:38:00. Tam nekje je Nina zavila v cilj. Bravo “tamala!” Moj Osebni mi nekje pri Nami kriči “prehitra si”,  jaz pa tečem in vse je v redu.

“Nikoli ne bom mogla teči hitreje, če se bom ves čas držala na vajetih in teči po pameti”, si mislim in čutim tisto “spusti se iz verige in uživaj” ter “adijo pamet!” . In uživam, tečem v drugi krog, na osemindvajsetem kilometru sem še vedno neverjetno dobro, tempo pod pet minut na kilometer in občasno pomislim, da se mi je “pokvarila ura”.

Navijači so neverjetni, ves čas jih je polno, ne pomislim, da jih je morda več zato, ker sem med hitrejšimi kot navadno. Praktično me ne prehitevajo, tečem, letim in uživam. Na dvaintridesetem kilometru mi rahlo pade tempo, začutim nekakšen “cuk” v telesu in moja hitrost pade. V tistem me prehiti prva ženska in nekje v malih možganih si rečem “pretiravala si, plačala boš” a že v naslednjem trenutku zagledam neznanca, ki stopi na sredo proge in mi reče: “Zdrži tempo! To so sladke maratonske muke!” Te besede me še kasneje “podijo” po maratonskih kilometrih.

Kot bi mi dolil gorivo in kot nalašč se oglasijo še Rollingi in Start me up! Nazaj sem in letim naprej! Na sedemintridesetem kilometru pomislim, morda me tukaj v Stožicah ob poti čakajo domači. Moja mama in sestra, svak, nečak, nečakinja, Brina. A ni nikjer nikogar! Kasneje izvem, da je Brino, ki je psička, tako zeblo v tačke, da je stopala po stopalih odraslih.

Mraz je in piha direktno v prsa, jaz pa tečem po Slovenski proti centru moje Ljubljane! Odlično sem, še vedno mi gre dobro! Ne gledam na uro, vem da mi gre res odlično! Občasno zaslišim opazko kakšnega navijača “Glej, še ena ženska!” Gledam naprej, kje je tista, ki me je prehitela v Dravljah, mislim, da jo vidim v daljavi naprej, rožnato pikico.

“Pusti jo, teci in uživaj, dobro ti gre!” V telesu čutim moč, nobene mlahavosti. Odriv, pristanek, delo rok! O, kakšen užitek!

Tečem zadnji kilometer proti cilju, noro je! Navijačev je spet veliko in jaz kolebam ali naj snamem slušalke ali ne. Ne, nimam časa, tečem v cilj kamorl pritečem presrečna. Ne morem verjeti, v cilj sem pritekla pod tremi urami in pol kar se mi je zdelo zame povsem nedosegljivo. Uau! Še petka z županom katerega od samega navdušenja kar premočno udarim “ha!” in se komaj ustavim nekje na sredi cilja na Kongresnem trgu.

This slideshow requires JavaScript.

Vrti se mi. Od sreče! Sneg in navijači okoli mene! In nobene prave utrujenosti.

Povzetek teka

Nobenega žulja, najboljši čas maratona v mojem življenju in dvomim, da bom še kdaj vsaj približno še tako hitra. Najhitrejši in hkrati najlažji maraton! Seveda, tekla sem ga več kot pol ure manj kot navadno. Zato pravim, dlje kot tečeš – težje je. Res se splača biti dobro pripravljen.

Bila sem  šestnajsta od skupaj vseh sto štiriinosemdesetih maratonk. Čez dva tedna dobim vabilo za prevzem pokala kot nagrado  za svoje tretje mesto v kategoriji. Ponosna sem nanj. V tem trenutku ga gledam v dnevni sobi. Krasen občutek.

Vesela sem, da sem to doživela vsaj enkrat v življenju.

Hvala familius. Fricus, Ninus in Urskus. Rada vas imam.