TEKAŠKI PLAN ZA MARATON – UVOD

Za koga je vse primeren moj veseli tekaški plan ter kako se ga bomo lotili.

Mojemu veselemu tekaškemu planu se lahko pridružite, če ste zdravi in tečete že nekaj let ter ste sposobni teči zdržema uro in pol. Če boste tekli po njem ne boste stali na zmagovalnih stopničkah a boste vseeno zmagovalec. Primeren je za starejše tekače in vse, ki želite prvič preteči maraton.

Narejen je na podlagi mojih osebnih izkušenj ter po mojem trenutnem psihofizičnem stanju: starejša tekačica (letnik 1965), pretečenih več maratonov, tečem redno preko celega leta. Lansko leto sem pretekla 763,50 km, prekolesarila 367 km ter veliko hodila v hribe. Naredila sem približno 25.900 višinskih metrov. Malo preveč rada jem sladice, če bo šlo tako naprej bom “fasala” sladkorno.

Helena Žigon in Kazimira Lužnik. Maratonki in srčni tekačici.
Veseli tekaški plan za maraton Tekaški legendi: Helena in Kazimira

Letos praznujem 20-letnico svojega prvega polmaratona in 10-letnico svojega najhitrejšega maratona, katerega sem pretekla pod tremi urami in pol. Moja teža ni idealna, v desetih letih mi je uspelo pridobiti skoraj ravno toliko kilogramov. Sicer zdrava ampak “hrbteničarka” s problematičnimi stopali: operiran Hallux Valgus ter vedno bolj rastoča fibroza na levi nogi, katera mi bo po besedah ortopeda predstavljala vedno več problemov in operacija le-te je le še vprašanje časa. To je dodaten vzrok, da letos stopim na tekaški gas saj sem že tri leta brez maratona. Ko enkrat presežeš petdeset let nikoli ne veš, koliko časa boš še lahko tekel zato je najbolje, da nikoli ne prenehaš.

Kot ste verjetno že uganili, cilj ni biti hitrejši na maratonu kot pred desetimi leti. Cilj je suvereno preteči maraton in po tekmi dostojno na lastnih nogah oditi s prijatelji na pivo in pico. Ker v vmesnem času bo pic bolj malo!

Tekaški nasveti malo drugače

Če ste se našli vsaj malo v opisu in ste mi podobni menim, da si moj tekaški plan lahko vzamete za smernico. Zapomnite pa si: noben “instant” napisan tekaški plan ni idealen za nikogar. Največkrat še tisti ni, ki vam ga je napisal tekaški trener. To seveda ne velja za profesionalne tekače.

Kot se za vsak tekaški plan spodobi je prva informacija, ki jo potrebujemo: datum maratona. Ker je najboljša možna opcija Ljubljanski maraton, se bom fokusirala na 26. Ljubljanski maraton, ki bo potekal 23. oktobra 2022.

Veseli tekaški plan za maraton

Pa poglejmo na koledar, kateri je ta magični datum začetka resnega treninga za maraton. Najraje imam spletni STOLETNI KOLEDAR, ker je vedno pri roki.

Tekaški plan po Tylerju Couvilleu, katerega sem omenila v prejšnjem članku, je dolg 24 tednov torej naj bi pričeli s treningom 8 maja 2022. Da pa bo zadeva tako kot jaz malce bolj okrogla, začnimo 1. maja 2022 in dobili bomo moj veseli 25-tedenski tekaški plan za maraton.

Do takrat ne bomo spali in počivali ampak tekli in poskrbeli, da bomo 1. maja v čim boljši kondiciji ter čim bližje svoji idealni maratonski teži. Da bomo uživali in ne preveč trpeli na treningih.

Prihodnjič pa nekaj več, kako po tekaško do težko pričakovanega Veselega treninga za maraton.

OPOZORILO: to ni članek samooklicane tekaške strokovnjakinje. Sem samo tekačica, ki rada piše in si želi tudi vas navdušiti za tek in aktivno življenje. Tisto, kar pomaga meni pa morda ne bo pomagalo vam. Zato predvsem poslušajte sebe in svoje telo. V primeru resnih težav poiščite pomoč strokovnjaka.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s