NOROSTI JAVNE UPRAVE

Eno je gotovo: če bi miselnost in organizacijo javne uprave (JU v nadaljevanju) preslikali v gospodarstvo, bi bil to konec. Stečaj. Bankrot. Smrt. Tema. Nič. Vakum. Črna luknja. Eksplozija supernove?

Norost ni ena sama. Norosti je več.

Ena taka očitna je trenutno najbolj na očeh tajnikom v šolstvu. Zaposlenim na tem delovnem mestu se že leta dogajajo nedopustne stvari. Prezrtost. Neenakost. Šikaniranje. Iz strani države.

Po pričevanju zaposlenih se to dogaja že dolgo. Vsaj tri desetletja. Sedaj smo na robi prenove plačnega sistema, ki bi moral biti sistem vrednot. Postavljen pošteno. Pa se je bati, da se bodo nebuloze preteklosti spet ponovile. Pri vedno istih deležnikih.

Temeljna načela plačnega sistema so enako plačilo za delo na primerljivih delovnih mestih. Slišati je enostavno, ampak zadeva ne deluje.

Pa poglejmo na primeru osnovne šole. V šolah so poleg učiteljev, ravnatelja in pomočnika ravnatelja zaposleni še kuhinjsko osebje, čistilke in čistilci, hišniki. Vsaka šola ima še vsaj en del računovodja in tajnika, brez katerih bi vsi zaposleni ostali brez plač, zavarovanja, pokojnin, zdravniških pregledov, surovin, delovnih pripomočkov. Zmanjkalo bi tople vode, crknila bi elektrika, zamašil bi se celo sekret. Učenci bi hodili peš v šolo v naravi, na ekskurzije. Domofon bi crknil. Sistematski pregledi bi odpadli, povračil stroškov ne bi bilo. Še fotokopirni stroj bi dokončno pregorel. Bom napisala celo povest o tem, nekoč kasneje.

Računovodja VIZ in tajnik VIZ nista identični delovni mesti tistim iz gospodarstva. Oba sta malce posebna. S tem, da je delovno mesto RAČUNOVODJA zaradi sosledja črk in zaradi določenega spoštovanja, katerega ima dober računovodja v podjetjih, v veliko boljšem položaju kot TAJNIK, ki nekako večino ljudi asociira na “direktorjevo tajnico”, ki opravlja dela po nareku. Prepisuje in fotokopira papirje. Hodi naokoli v mini krilu in petkah z globokih dekoltejem. Dejstvo pa je, da smo na teh dveh delovnih mestih zaposleni tako ženske kot moški.

Očitno, dlje od tega ne sežejo niti odločevalci in ocenjevalci teh dveh delovnih mest in človek se ustraši, kako ti ljudje razmišljajo.

Vas zanima zakaj tako razmišljam? Zato, ker temeljno načelo plačnega sistema NE DELUJE. Enako plačilo za delo na primerljivih delovnih mestih NE OBSTAJA.

Dokaz je Aneks h Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji:

Malo podrobneje si oglejte plačne razrede ter jim primerjajte med obema delovnima mestoma ter v okviru istega delovnega mesta.

Vrednotenje ni le nelogično postavljeno v razmerju RAČUNOVODJA : TAJNIK. Ne le nelogično, krivično so postavljene razlike oz. razpon števila PR med posameznimi delovnimi mesti.

Priča smo neenakemu plačilu za delo na primerljivih delovnih mestih (popolnoma enakem delovnem mestu!) in to kar za 6 PR razlike pri računovodjih in kar za 8 PR razlike pri tajnikih oz. poslovnih sekretarjih. Kdo je tu nor?

Za primerjavo: v primeru delovnega mesta UČITELJ je razlika med izobrazbo 1 PR. Zakaj naša JU dela takšne razlike med zaposlenimi? Kje je tu načelo enakosti? Kdaj bo tega konec? Se bo končno našel nekdo, nekdo, ki bo pošten in sposoben ter končno naredil red?

Photo by Alex Andrews on Pexels.com
Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s