OHRANITEV TEKAŠKE KONDICIJE SKOZI ZIMO

Danes sem tekla. Včasih gotovo ne bi. Temperatura okoli ničle, rahlo pršeč sneg in veter. Temačno in neprijazno.

Idealno za tek!

Če ne bi šla, bi se počutila veliko slabše. Tako pa sem svojim možganom privoščila prepotrebno hrano – KISIK!

Naj strnem nekaj dejstev o teku preko celega leta. Zmotno je namreč misliti, da pozimi ni potrebe po teku. O, pa še kako je!

Sama sebe si danes ne predstavljam, da ne bi tekla tudi pozimi. Enostavno ne gre! Že zdavnaj sem namreč spoznala, da zgodbice o prehladih, pljučnicah in anginah zaradi teka pozimi in ob slabših vremenskih pogojih – ne držijo! Niti približno ne.

Gotovo pa je, da je potrebno v mrazu in pozimi – teči drugače.

Podobno kot je potrebno vožnjo z avtomobilom prilagoditi situaciji na cesti in vremenu – no, čisto tako je tudi s tekom.

Nikar čez zimo povsem ne opustite tek. Lahko izpustite kakšen trening in tek nadomestite s kakšno drugo aktivnostjo.  Škoda je, da bi težko pridobljeno tekaško kondicijo povsem izgubili preko zime.

Tekaška kondicija je namreč drugačna kot tista, ki jo pridobite s krožno vadbo in vajami v fitnesu. Idealno je, da vse to združite. Tako boste lažje tekli in bolje ter dlje telovadili.

Sama se izogibam predolgi tekaški pavzi, saj se že zaradi slabših pogojev treninga  pozimi tekaška pripravljenost vsako leto poslabša.  Pa lahko še tako vneto obiskujemo fitnes in telovadimo. Tek je tek in ni nadomestkov.

Tekaške kondicije brez teka ni, zato kar pogumno v superge.  Ne glede na vreme. Sicer pa nudi tek v težjih pogojih prav posebne užitke.

OPOZORILO: to ni članek samooklicane tekaške strokovnjakinje. Sem samo tekačica, ki rada piše in si želi tudi vas navdušiti za tek in aktivno življenje. Tisto, kar pomaga meni pa morda ne bo pomagalo vam. Zato predvsem poslušajte sebe in svoje telo. V primeru resnih težav poiščite pomoč strokovnjaka.

3 comments

Komentarji so zaprti.