TEKAŠKA OPREMA V SLABEM VREMENU

Odkar nam na žeblju v dnevni sobi visi mini vremenska postaja sem se navadila preveriti zunanjo temperaturo. Šele potem se zakadim v omaro s tekaško opremo.  Nato preverim vreme še zunaj. Sledi pogled v nebo in že razmišljam,  kako se v tako slabem vremenu obleči za tek?

Ker se naše telo med tekom ogreje, se je potrebno obleči tako, kot bi bilo 10 stopinj višja temperatura. Pravzaprav nas mora pred pričetkom teka malce zebsti in mraziti.

Kadar dežuje oblečem anorak s kapuco, ki je nepremočljiv. V kolikor preneha med tekom deževati, si ga lahko zavežete okoli pasu.

V mrazu zavarujem roke z rokavicami in glavo s trakom za ušesa in kapo. V kolikor  tudi dežuje dodam kapo s šiltom ali pa samo šilt.

Od vse naštete opreme ima kapa s šiltom ali natančneje predvsem šilt prav posebno mesto. Poleg tega, da kapa ščiti tekačevo glavo pred mrazom in vlago, varuje šilt oči pred sončno svetlobo, vetrom, mušicami in ostalimi morebitnimi tujki iz ozračja, motečimi kapljicami dežja oz. snežink v primeru sneženja.

Ob zelo sončnem vremenu in še posebej v kombinaciji zasnežene okolice in sonca je smiselno oči zavarovati z lahkimi sončnimi očali.

Izredno neprijeten pa je pot, ki lahko priteče v oči. Še posebej hudo je, če nas ujame nevihta. V takem primeru dobimo sol direktno v oči, kar res ni prijetno. Šilt to zelo učinkovito prepreči. Očala nikakor.

Obstajajo tudi nekakšni športni trakovi za glavo, ki naj bi to nevšečnost preprečevali. Lahko preizkusite, morda vam bodo odgovarjali.

V kolikor tečete ponoči ne pozabite na svojo vidljivost. Lučka in odsevniki so obvezni. Sama uporabljam kar varnostni brezrokavnik za v avto.

Pred tekom si obvezno namestim še trak za meritev srčnega utripa in tekaško uro, ki ji pravim kar multipraktik!  Zna skoraj vse in nikoli ne laže.

Ena od opcij je tekaški nahrbtnik ali pas za vodo. Druga posebne ročke, katere lahko napolnite z vodo ali energijsko pijačo. Najbolj poceni varianta pa je manjša plastenka, ki naj služi še za utež.

MP3 predvajalnik pa je moj spremljevalec le občasno. Zvoki narave so navadno tisto, kar v zadnjem času bolj potrebujem.

Pa še nekaj. Brez vode ni življenja! Zato ob dolgih tekih razmislite, kje boste lahko pili. Pozimi so namreč pitniki zaprti. Ves čas prositi za vodo v gostiščih ob vaših tekaških poteh pa tudi ni ravno najbolj simpatično.

OPOZORILO: to ni članek samooklicane tekaške strokovnjakinje. Sem samo tekačica, ki rada piše in si želi tudi vas navdušiti za tek in aktivno življenje. Tisto, kar pomaga meni pa morda ne bo pomagalo vam. Zato predvsem poslušajte sebe in svoje telo. V primeru resnih težav poiščite pomoč strokovnjaka.

One comment

  1. Se nekaj bi dodal, sam nikoli ne poslusam glasbe, ko tecem. Ce teces po cesti ne slisis avtomobila,
    ki prehiteva, ce pa teces po gozdu pa ne slisis pticjega petja.

    Všeč mi je

Komentarji so zaprti.