SPREMEMBE – STALNICA TUDI PRI TEKU

Pravijo, da so edine stalnice v današnjem, modernem času – spremembe. Zato je najbolje, da nas le teh ni strah! In da smo pripravljeni nanje, da znamo odreagirati in si morda že tudi v naprej pripraviti rezervne scenarije.

Tudi jaz sem naredila tako. Če sem naredila pametno, bomo pa še videli.

In o čem govorim?

O planiranju. O tekaškem planiranju. O planiranju udeležb na tekaških prireditvah. Kje. Kdaj. Kolikokrat.

Imela sem čudovit, ekonomičen, skromen plan za leto 2017:

 1. VARIANTA:
  1. Wings for life – cca 25 km
  2. Ljubljanski maraton – 42 km

Wingsi bi bili vrhunec tekaške sezone v prvem delu in Ljubljanc v drugem delu tekaškega leta. Dopuščala sem možnost teka trojk na 29 km Ob žici ampak le, če bi imela svojo tekaško ekipo. Veseličke.

Prijetnega popoldneva nekje na gorenjskem se je zgodila prva sprememba. “Boš tekla na  Istrskem?” Pa sem se skoraj še tisti moment premislila in si rekla, zakaj pa ne? Istrski maraton mi je všeč. Sploh, ker ga še nisem odtekla. Lahko bi šla vsaj na 21 km, treniram pa za 42 in se potem odločim tik pred zdajci.

In nastal je popravek.

2. VARIANTA:

 1. Istrski maraton – 21 /42 km
 2. Wings for life – cca 25 km
 3. Ljubljanski maraton – 42 km

A glej ga šmenta. Ne dolgo za tem se je zgodilo. Spet nekje na gorenjskem. Dobro bi bilo imeti eno fino žensko trojko za dolgo razdaljo na Teku ob žici. In evo, MUS. In kar je mus – je mus. Čudovito krasno ime s čudovitimi sotekačicami. Sploh me ni bilo potrebno veliko prepričevati: takoj sem bila ZA! In že je bil tu popravek 2. variante:

3. VARIANTA:

 1. Istrski maraton – 21 /42 km
 2. Tek trojk – 29 km
 3. Wings for life – cca 25 km
 4. Ljubljanski maraton – 42 km

9. aprila 2017 realiziram 1. točko. V krajši razdalji. Sledi miren in zadovoljen teden, približujejo se prvomajski prazniki, ko kot strela iz jasnega udari prebujenje in streznitev. Kako bom v dveh zaporednih dneh lahko odtekla dve tekmi:  Tek trojk v soboto in Wings for Life v nedeljo? Travmatično. Rahlo panično. Pa sem našla rešitev. Trojke počasi in Wingsi maksimalno. Ta kombinacija tekem mi je sicer dala veliko misliti ampak na koncu mi je postalo ravno to všeč. Izziv. Pravi izziv.

V življenju pa se človek prej ali slej nauči, da se ni vredno sekirati in komplicirati v naprej za stvari, ki se sploh še niso zgodile. Kajti nihče ne more vedeti, če se sploh bodo kdaj.

In res se niso.

Prvomajski prazniki so stvari obrnili na glavo.

Na lepem spoznam, da me v času Teka trojk in Wingsov po vsej verjetnosti ne bo v Sloveniji! In to je bilo dejstvo. Spremembe – ne pridejo v poštev.

Pred očmi se mi je zarisala spet nova varianta tekem 2017 ali bolje Mojčin pušeljc 2017, kot temu rečem sama.

4. VARIANTA:

 1. Istrski maraton – 21 /42 km: realizirano
 2. Ljubljanski maraton – 42 km

Ojej! Žalostno in puščobno. Ugotavljam, da ne bo pravega vrhunca v prvem delu tekaškega leta. Iščem rešitve ampak Teka trojk ne morem rešiti.

Žalostno kapituliram in se predam. Tekaška ženska trojka MUS se spremeni v mešano trojko BUS. Tudi BUS je super, ime je optimistično. Če ne gre peš, greš na BUS. Pa jim ni bilo treba. Uspešno so opravili svoj nastop. ČESTITKE!

Sama žalobno brskam po internetu, gledam razpise, Radenci so že konec prijav, poleg tega me draga startnina ne zanima. Uf! Radenci! Tam sem pretekla svoj najtežji in najpočasnejši maraton. Posebna zgodba. Spet. In svoj dolgo časa najhitrejši polmaraton. Tudi ta je bil poseben in si zasluži svoj zapis. V Radencih tečem zelo dobro ali pa zelo slabo. Izziv!

Iščem dalje, polmaratoni v juniju…. konec maja…. opazim Urbanovo obvestilo, da išče zajce oz. tempo tekače za Radence. Javim se! Kolebam – 2 uri ali 1:45? Napišem 1.45 –  zadeva mora imeti v sebi nek izziv! Sicer pa letos pridno jemljem tablete za astmo in jem tudi tiste za alergijo. Torej bi moralo iti na polno. Oddam torej prijavo in se pofočkam za 1.45 polmaratonskega zajca in … pozabim. Za nekaj dni.

Prazniki pa letijo mimo in že je tu sobota, ko lahko pošljem SMS čestitko trojki BUS. Istočasno pade odločitev, da bom doma dan prej, kot sva predvidevala sprva. In pred očmi zagledam spet spremembo mojega pušeljčka!

4. VARIANTA:

 1. Istrski maraton – 21 /42 km – realiziran
 2. Wings for life – cca 25 km
 3. Ljubljanski maraton – 42 km

Dejansko že naslednji dan stojim na startu in tečem za tiste, ki ne morejo! Nora tekma! Z vsem, celo točo in solidno razdaljo. 21 km. Potem so me ujeli.

Tistega dne sem imela za seboj prijeten in sproščujoč tek. Zvečer sem preverila svojo elektronsko pošto in zagledala Urbanovo obvestilo. Zajec sem!

Noro! Mene je izbral! Kar norela sem, sem ter tja, imela ponovno noro veliko volje za trening. Takoj si spišem popravek tekaškega plana, rabim hitrost! Na Wingsih sem bila prepočasna. Tečem tempo teke, intervale. Uf! Kakšna motivacija!  In spet imam novo varianto!

5. VARIANTA:

 1. Istrski maraton – 21 /42 km – realizirano
 2. Wings for life – cca 21 km – realizirano
 3. Maraton Treh src – 21 km – ZAJEC
 4. Ljubljanski maraton – 42 km

Danes smo 17.5.2017 in zadnja veljavna varianta je peta po vrsti. Bo tudi zadnja? Čisto potihoma razmišljam o Bovcu in Lozani. Da grem ponovno na obisk tja kamor me vleče srce – saj je tam eden od mojih srčkov. Letos ali prihodnje leto.  No, to je pa okvirno planiranje.

Krasne so te tekaške tekme. Nekatere so dobile tudi svojo pisno obliko. Letošnji Wings for life – žal še ne.

Gotovo pa bo zajčja zgodba nekaj posebnega. Še nikoli nisem bila zajec. Tempo tekač le sama s seboj ali v izmenjavi na 1600 mt izmenjavah. Leta nazaj.Vedno sem bežala pred zajci ali jih lovila. No, tokrat bom lahko bežala le pred samo seboj. In se lovila. V sebi.  Bom zmogla? Bom zmogla letos? Trenutno molim za dež. Kot indijanci. In ni vprašanja. Zmogla bom. Ker moram.

Kajti “nočem vedet kako je, če zajkla “crkne” !