TEKAŠKI PLAN ZA MARATON – trening v vročini

V nadaljevanju objavljam trening za dva tedna in sicer do naslednje prelomnice, ko se bo tekaški plan za maraton spet nekoliko spremenil.

Tekaški trening za maraton

Ta faza treninga predstavlja nekakšen odskok v trening, ko bomo tekli dlje. Zadnji dolgi tek bo znašal “le” 13,5 km.

Glede na letni čas pa nas pričakovano čakajo visoke temperature. Letos je bil junij rekordno vroč, visoke temperature nas bodo po vsej verjetnosti spremljale še nekaj tednov.

Kako trenirati?

Vsekakor je potrebno tekaški trening prilagoditi ter ga morda celo izpustiti. Brez skrbi, zaradi tega nam maraton še ne bo ušel.

Sama sem svoje tekaške dneve prilagodila. Dolgi tek tečem med vikendom (sobota ali nedelja) in sicer dovolj zgodaj. Če vam ni preveč stresno vstanite res zgodaj, tako da boste nazaj vsaj do 8. ure sicer bo zadnji del treninga naporen in ga tudi ne boste mogli kvalitetno opraviti.

Izberite tekaške poti, ki so senčne. Tecite v gozdu, naravi. Izogibajte se asfalta in betona.

Kaj pa če zjutraj ne morete teči?

Potem je edina opcija zvečer, ko se že malce ohladi. Ker je dan poleti tako dolg vam še vedno ne bo potrebno teči samo ponoči. S seboj pa seveda obvezno naglavno lučko.

Poskrbite, da boste dovolj hidrirani in imeli možnost piti tudi med tekom. Oblecite se v tekaška oblačila v katerih se ne boste pretirano potili. Nekatere “švic” majice so namreč pregosto tkane in kljub visoki ceni in priznani blagovni znamki ne bodo nudile ugodja ob teku. Strokovnjaki odsvetujejo bombaž, vendar mi jih vsaj meni ni potrebno poslušati in tega nasveta se v vročih in soparnih dneh ne držim.

K sreči se ne potim zelo (ne teče iz mene v potokih) zato si v takem vremenu oblečem staro, široko, tanko bombažno majico brez rokavov. Pred davnimi časi so se dobile na tekaških prireditvah in na moje veliko veselje jih imam še štiri. Prav v nobeni drugi majici se ne počutim tako udobno kot v tej oz. teh.

Tekaški plan za maraton – trening v vročini in MOJA NAJBOLJŠA TEKAŠKA MAJICA

Obvezno imam na glavi šilt. Sončna očala mi ne odgovarjajo, ker se pod njimi preveč potim.

Ostala oprema pa po ponudbi vaše tekaške omare. Kratke, tanke hlače. Nogavičke. Superge.

Pa še nekaj pomembnih dejstev!

Kot vidite naš trening bazira na različnih območjih srčnega utripa. Opazili boste, da bo vaš tek počasnejši glede na pulz kot običajno. To je normalno in tako mora biti. Po potrebi oz. počutju tecite še počasneje, na nižjem pulzu.

V obdobju vročinskih valov pozabite na intervale in stopnjevanja. Jih bomo delali kasneje.

Po sami vadbi se vedno previdno raztegnite. Mišice se bodo hitreje pozdravile. Sama pa ugotavljam tudi, da izmenično tuširanje nog z zelo mrzlo in vročo vodo zelo pomaga ublažiti krče. Ta nasvet sem dobila letos od 80-letne gospe potem, ko je v zglednem času prehodila 35 km ljubljanske žice.

Tekaški plan za maraton – trening v vročini

OPOZORILO: to ni članek samooklicane tekaške strokovnjakinje. Sem samo tekačica, ki rada piše in si želi tudi vas navdušiti za tek in aktivno življenje. Tisto, kar pomaga meni pa morda ne bo pomagalo vam. Zato predvsem poslušajte sebe in svoje telo. V primeru resnih težav poiščite pomoč strokovnjaka.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s