TEK IN VREME

Preden se odpravimo na tek v posebnih vremenskih razmerah moramo poleg primerne tekaške opreme razmisliti tudi o tem, kje sploh je smiselno teči. Naša varnost je namreč na prvem mestu.

 Dež

water-815271_960_720

Voda po poteh, cestah, vsepovsod. Na razmočenih tleh navadno drsi. Tekaške proge so blatne in polne velikanskih luž. Če ni preveč hladno še nekako gre, poleti pravzaprav sploh ni večjega problema. Pozimi oz. v mrazu pa tek po lužah ni najbolj prijeten. Če tečeš po gozdnih poteh si še posebej v nevarnosti, da padeš. Mokra trava, zemlja in korenine dreves zelo drsijo. Poleg tega si ves zasvinjan z blatom od peta pa tja do vrha glave.

Lahko se odločite za tek po asfaltiranih cestah. Gotovo boste manj blatni, če vas bo stuširal avtomobil, ki bo zapeljal po možnosti s preveliko brzino v lužo ob kateri boste tekli. Naravni tuš! Prijetno bo kapljalo od vas. Ali pa malo manj prijetno.

Sicer je pa avtotuš manjši problem. V dežju je vidljivost slabša zato zlahka postanete tarča avtomobilskih odbijačev. Kot kakšna divjad. Če že tečete ob cestah si izberite takšne, ki imajo tudi pločnike ali pa so vsaj brez prometa. In poskrbite, da boste vidni.

In seveda – pozor! Tudi tekačem po mokrem asfaltu bolj drsi. Tako kot avtomobilom.

Veter

wintry-2020397_960_720

Tukaj spet preži nevarnost na  tekača. Če tečete po gozdu ali terenu, kjer je veliko drevja, lahko postanete žrtev padajočih vej ali plodov. Drevje si namreč še vedno ni opomoglo po žledolomu iz leta 2014. Veje in drevesa se v močnem vetru rada lomijo. Ne dolgo nazaj me je v poletnih mesecih presenetil vrh smreke, ki se je zaradi močnega vetra odlomil in padel na tla ravno kakšen meter pred mene. Še sreča, da nisem bila hitrejša. Ali pa tudi ne. Bi imeli doma zastonj kurjavo ali pa ikebano.

Sicer je pa močan veter izredno neprijeten. Tecite po tekaških progah, ki so v zavetrju.  Če je zelo hudo, je pač bolje ostati doma.

Sneg

idila-tosko-celo

Tek po snegu je nekaj najlepšega. Mehka podlaga – vendar pozor. Tudi snežnih podlag je več vrst.

V kolikor tečete po zelo mokrem snegu je zadeva čisto identična teku v dežju, le da je v tem primeru teren še bolj drseč.

Krasen je tek po pršiču in veliko manj krasen po zaledenelem terenu. Na snegu spodrsava, zato je trening največkrat veliko bolj efektiven. Naše telo potrebuje veliko več energije, kot v navadnih razmerah.

Led

na-toscu

Vam tekaška žilica ne da miru niti takrat, ko je zunaj vse ledeno? Poledica in zamrznjen sneg? Trening bo gotovo težek zato prilagodite dolžino teka oz. čas namenjen teku vremenskim pogojem. Za tek po ledu potrebujete dobre superge ampak v kolikor je zelo ledeno je najbolje, da si nadenete tekaške dereze ali pa kar nogometne superge. Kopačke!

Vročina

the-sun-470317_960_720

V zadnjih letih nas mediji ves čas obveščajo o vedno številčnejših vročinskih valovih, ko se temperatura bliža in vrti okoli štirideset stopinj. Tek v hudi vročini je lahko nevaren. Zato je potrebno teči ob primernem času in sicer zjutraj ali pozno zvečer. In pazite na zadostno hidracijo.

Poletne nevihte

lightning-1056419_960_720

Na nek način so lahko poletne nevihte vse zgoraj našteto. Močan veter, naliv in po možnosti še toča. Izredno neprijetno, kadar nas zaloti med tekom daleč stran od kakšnega zatočišča. Vsako leto so nevihte močnejše in nevarnejše. Udari strel pa vedno pogostejši.

Spremljajte vremensko napoved, opazujte nebo in se pravočasno umaknite besnenju narave. Ne le strele, nevarna je tudi sama toča!

Zaključek

Tek je lep v vsakem vremenu. Če pa je situacija le preveč IZREDNA, pa lahko naš trening tudi malce počaka. Tečemo zaradi zdravje. Tega ne smemo nikoli pozabiti.

person-768591_960_720

OPOZORILO: to ni članek samooklicane tekaške strokovnjakinje. Sem samo tekačica, ki rada piše in si želi tudi vas navdušiti za tek in aktivno življenje. Tisto, kar pomaga meni pa morda ne bo pomagalo vam. Zato predvsem poslušajte sebe in svoje telo. V primeru resnih težav poiščite pomoč strokovnjaka.

One comment

Komentarji so zaprti.