MARATON IN DRUŽINA

Maraton bo vsaj posredno vplival na celotno družino.

Bi želeli preteči maraton vendar ste v dvomih kdaj? Nekateri pravijo, da za mlade maraton ni dober, da je prenaporen in nekako ni priporočljivo, da bi ga pretekli pred svojim dvajsetim letom. Takšen je navadno tudi starostni limit za to kraljevsko razdaljo. Gotovo ne brez razloga.

Dejstvo je, da mora biti telo trenirano in pripravljeno na večji napor. Starejši tekači, ki tečejo redno, so tu v prednosti. Mlajši pa morajo poskrbeti, da si zgradijo tekaško bazo in telo postopoma pripravijo na ta težek izziv.

Ko treniramo za maraton moramo temu cilju podrediti marsikaj. Prehranjevanje, zabavo, druženje. Pomembno je dovolj spanja.

Katero obdobje v življenju je torej tisto, ki naj bi bilo za “projekt maraton” najprimernejše? Praktično kadarkoli, če smo sposobni biti do sebe dovolj strogi in razsodni. Sami s seboj se lahko najbolje zmenimo.

Kaj pa, če imamo družino?

Tek in družina

Najdragocenejša  je  ugotovitev, da kljub temu, da imamo doma družino z morda še ne šoloobveznimi otroci, lahko še vedno najdemo čas za tek in to na tak način, da otroci ne bodo prikrajšani za vašo družbo. Ter da zaradi  teka ne obremenjujete drugih.

Že davno sem ugotovila, da s tekom zmorem neskončno več! Več in bolje!

  • Tek je dober za celo družino!
  • Projekt MARATON je odličen za celo družino!
  • MOJ tek je dober za celo družino!
Photo by Emma Bauso on Pexels.com

Družinski projekt

S projektom “maraton” je seveda kristalno jasno, da bo samo pol urice za tek – premalo.

In kaj storiti v tem primeru?

Pomembno je natančno planiranje časa. Čas za tek je lahko pred službo ali po službi. Nekateri si lahko privoščite trening morda celo med službo. Tečete lahko med tem, ko so otroci na različnih dejavnostih, na šolskih izletih. Ko so malce večji – pa med tem, ko pišejo domače naloge. Domače naloge naj otroci pišejo sami. Ko se vrnete iz teka, je čas za morebitna vprašanja.

Treninge za maraton morate vsaj občasno spremeniti v “maratonsko družinsko druženje” s tekom! Naj vas na teku spremlja cela družina, tudi vaš partner. Pojdite na tek vsi skupaj!

Seveda pa vztrajajte! Če ste otrokom povedali, da je vaš cilj postati maratonec ali maratonka, je to najbolj obvezujoče. Bodite vzgled svojim otrokom in z znanjem, resnostjo in vztrajnostjo otrokom pokažite, da lahko na tem svetu dosežete vse, če le hočete! Saj veste kako pravijo:“Človek je vreden toliko kot njegova beseda!”

Photo by Mateusz Dach on Pexels.com

OPOZORILO: to ni članek samooklicane tekaške strokovnjakinje. Sem samo tekačica, ki rada piše in si želi tudi vas navdušiti za tek in aktivno življenje. Tisto, kar pomaga meni pa morda ne bo pomagalo vam. Zato predvsem poslušajte sebe in svoje telo. V primeru resnih težav poiščite pomoč strokovnjaka.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s