TEK IN ENDOMETRIOZA

Veliko je žensk, ki v tem trenutku ne vedo, kaj je vzrok njihovim težavam. Brezvoljnost, bolečine, slabo počutje.  Tudi tekačicam se to dogaja 😉. Se najdete v spodnjem zapisu?

Simptomi endometrioze

V bistvu se je bolezen nakazovala dalj časa. Že dan po maratonu sem si  rekla: “Kakšno srečo sem imela včeraj! Kaj če bi bil maraton danes!” Hude bolečine v trebuhu, skorajda nisem mogla hoditi. Noben pregled ni nič pokazal. Jaz pa sem imela občutek, kot bi velikanski črni pajki pletli svoje mreže v mojem trebuhu. In ta trebuh je bil na trenutke tako velik, kot bi bila v sedmem mesecu nosečnosti. Včasih sem se vrnila iz teka kot balon. Vedno pogosteje pa na tek sploh nisem mogla, saj me je trebuh dobesedno vlekel na tla. V tistem času sem enkrat tedensko tekla z Urbanovimi tekači in večkrat opazila in slišala opazke določene sotekačice glede mojega trebuha. Neprijetno. Sama sem preizkušala vse mogoče, izločevala posamezno vrsto hrane, jedla minimalno. V bistvu sem imela na nek način spodnji del trebuha ves čas zatečen.

Moja skrbna splošna zdravnica me je poslala na vse mogoče preglede od koloskopije, različnih ultrazvokov, laboratorijskih preiskav in mi zatrdila, da ne ve več, kaj bi še sploh lahko storili.  Bilo mi je res nerodno ponovno predlagati ultrazvok trebušnih organov zato sem odšla na še en samoplačniški pregled v ultrazvočno ambulanto RCD Dravlje. Tam  naj bi imeli najnovejši in enega najnatančnejših aparatov v Sloveniji. Dobila sem izvid na katerem je bilo zapisano mnenje in priporočilo: takojšen obisk ginekologa.

Ponovno sem šla do svoje redkobesedne ginekologinje. Predno sem vstopila v ordinacijo mi je sestra potisnila v roke mojo kartoteko, katero sem pričela natančno pregledovati. Nikoli nisem imela kakšnih posebnih težav. Pred nekaj leti  je sicer  zdravnica odkrila na levem jajčniku cisto in izvid je bil vedno bp. In kadarkoli sem jo spraševala o cisti je odgovorila, da ni to nič. Da ima skoraj vsaka ženska kakšno cisto. Tudi ginekološki ultrazvok ni pokazal nič posebnega, po besedah ginekologinje. Najnovejši ultrazvok trebušnih organov pa je nakazoval na to, da ta cista ni ravno nedolžna in po vsej verjetnosti vzrok mojim težavam.

Ginekologinja pa se ni dala. Ponovno mi je zatrdila, da to ni nič nevarnega ter da so moje težave najverjetneje pogojene s prehrano in mi predlagala obisk nekega centra za testiranje,  neka privatna ordinacija. S tem se ni strinjala moja splošna zdravnica, češ, da je to izguba časa ter da sem to že sama testirala. Če ne grem bom le prihranila nekaj denarja, saj teh pregledov naše zdravstveno zavarovanje ne krije.

Vse skupaj nič … ali pa vse. Do tistega večera, ko spet nikakor nisem mogla zaspati. Pomagala sem si s skodelico toplega mleka in odšla nazaj v posteljo ter zadremala. Čez približno dve uri sem se ponovno zbudila s “tistim občutkom” v trebuhu in odšla na stranišče. Nič ni bilo.

Ko se skušam vrniti me dobesedno prelomi grozna bolečina in me vrže na tla. Nič ne morem. Ne morem poklicati na pomoč niti se premakniti. Ne morem dihati, preveč boli. Nekako se zvlečem po tleh do radiatorja in se ob njem vlečem po tleh do spalnice. Moj spi. Ne morem poklicati, neznosno boli. Nejeverno pomislim, kaj je to, to? Me bo kar takole pobralo?  Skušam zdržati in čakam, da popusti. Vsaka bolečina enkrat popusti, kot je maratonske razdalje enkrat konec. Vse enkrat mine, razmišljam. Črna, globoka, temno črna bolečina. Uspe mi potegniti za rob posteljnine in pridušeno poklicati.

Moj se zbudi in plane pokonci. Prinese mi čaj. Požirek.  Nič ne morem. Boli, lahko pa plitko zadiham. Ponudi mi nekakšno domače zdravilo. V žganje namočeno encijanovo korenino. Spijem požirek. Nisem se sposobna preobleči. Ogrne mi jutranjo haljo in me nekako zvleče v avto ter odpelje na urgenco.

Čakava, dobim injekcijo proti bolečini. Pomaga. Sicer ne vem kaj. Žganje ali injekcija. Ko pridem končno na pregled, ne najdejo ničesar. Zdravnica ne zatipa ničesar. “Vse je v redu!” zatrdi. “Ni v redu. Vem.” Domov se vrneva ob pol štirih zjutraj. Zaspim in zjutraj na pol mrtva odidem v službo.

Kjer je dan, kot vsak drugi. V popolnoma odbiti službi. Pa ne v dobrem smislu. Rada bi odšla domov vsaj ob normalni uri, ob 16.00. Ni šans! Ni razumevanja. Od nikogar.  Moram še nekaj dokončati, nekaj povsem nepomembnega. Obvezno, tisti trenutek! Vrtilne tabele bodo rešile firmo. Doma sem ob 18.40. Moje preglednice  neuporabljene. Glavno, da smo v firmi vsi ostajali dlje, prav tako kot je bilo kmalu pomembno, da nihče ni ostal dlje. Ne glede na količino dela. Kar nekaj. Doma me moj okrega: “Prav ti je! Ostala bi doma!”

Slabotna sem, brez volje in energije. Nič mi ne pomaga. Nič ne paše. Tudi po teku mi ni bolje, saj skoraj ne morem več teči. Vrtim se v krogu, kaj  narediti. Spet odidem do splošne zdravnice. Pregleda me, pošlje na  tisoč in eno laboratorijsko preiskavo ter naroči: “Takoj h ginekologu! Mogoče je endometrioza!”

In tako sem končno dobila sum na mojo bolezen ter napotnico za operacijo na katero je seveda potrebno čakati, predolgo. Vmes sem imela težave, občasno neznosne bolečine, naokoli sem hodila s pletom okoli trebuha kot kakšna babica. Končno sem dočakala operacijo.

Operacija endometrioze

Operacija je potekala laparoskopsko, brez posebnosti. Rezultati pregledanega tkiva so potrdili endometriozo na obeh jajčnikih ter v posameznih delih medenice. Operaterja nisem videla. Ob odpustu iz bolnišnice sem dobila ena in edina navodila: zmerni počitek. Sama pa sem si predpisala še veliko gibanja in zdravo prehrano. Ampak kaj to je?

Nazaj k teku

Mesec dni po operaciji, torej februarja, sem se počasi vrnila k teku. Razdalje sem počasi povečevala vendar zelo previdno. Kakšnih posebnih treningov nisem izvajala.

Odločila sem se, da tokrat ne bom ničesar prepustila naključju. Svoje telo moram spraviti v dobro kondicijo. Imunski sistem moram okrepiti. In se izogniti ponovitvi endometrioze.

Endometrioza

S tem izrazom sem se prvič srečala ob prebiranju knjige Biti ženska, katero je izdala Cankarjeva založba 1988. Takrat se je tej bolezni tudi reklo “bolezen poklicno uspešnih žensk”, kar je čista neumnost. Kakorkoli, takrat sem to poglavje preletela na način, tega jaz že ne bom imela. Brez veze.

Na knjigo sem se ponovno spomnila potem, ko sem imela sum na to bolezen. Seveda sem poglavje takoj prebrala. Izvedela sem nekaj osnov. Takrat je bilo znano le to, da se navadno pojavi okoli 30 leta starosti in razvija 10 do 15 let. Jaz pa sem bila v času operacije stara 45. Endometrioza se zaseje že takrat, ko se dekletce razvija v maternici. Majhna gnezdeca endometrijskih celic prodro v področje male medenice , jajčnika, jajcevod ter celo v sečni mehur ter pljuča, celo možgane  in prično delati “štalo”. Majhne cistice. Te botrujejo bolečini ter celemu kupu drugih težav. Od bolečih menstruacij in kroničnih bolečin do neplodnosti. Odvisno v katerem obdobju ženske se razvije. Jaz sem imela pravzaprav srečo. Endometrioza se rada ponavlja v rodnem obdobju. In izredno težko jo je diagnosticirati.

Nikjer pa nisem našla ali dobila kakršnekoli informacije kako se izogniti tej bolezni ali jo vsaj omiliti. Kaj narediti, da se ne ponovi!?

Evropska unija je leta 2007 endometriozo razglasila za socialno bolezen, ker vpliva na fizično, psihično in socialno življenje žensk in je v Evropi najpogostejši vzrok za izostanek z dela in iz šole (vir: https://endozavest.si/o-endometriozi/splosno-o-endometriozi/).

Preprečevanje endometrioze

Kakšno leto po operaciji sem občasno spet začutila tisto znano zbadanje. Na smrt me je prestrašilo! Zavzela sem se in pričela  pospešeno iskati informacije!

Na spletu sem našla zanimiv avstralski forum, na katerem so ženske iz vsega sveta delile svoje izkušnje. Prebrala in preučila sem vse, kar sem lahko in primerjala s svojimi izkušnjami in stanjem.

Danes na internetu lahko najdete nekaj več informacij o endometriozi, imamo društvo za ozaveščanje o endometriozi Endozavest . V tujini lahko kupite knjige o Endo-prehrani, vprašanje je le, kakšne so. Nisem prebrala nobene, danes vem, kar moram vedeti in ne verjamem v nobeno dieto.

Endometrioza je kronična, vnetna bolezen, ki je  povezana s hormonom Estrogenom in  z menstrualnim ciklusom ter rodnim obdobjem ženske. Je tudi gensko pogojena in obstaja 5-7% verjetnost, da zboliš za njo, če jo ima katera od tvojih ženskih sorodnic. V preteklosti velika večina žensk sploh ni vedela, da jo ima. Sicer pa endometrioza prizadene vsako deseto žensko.

Prava hrana

V boju proti endometriozi pomaga pravi  način prehranjevanja, ki ne vzpodbuja rasti hormona estrogena. Estrogen je namreč hrana za endometrij.

Ugotovljeno je, da se je potrebno izogibati hrani, ki vsebuje snovi, ki vzpodbujajo rast hormona estrogena, progesterona ter snovi, ki povzročajo vnetja v telesu, kot so slabi prostaglandini (maščobne kisline, ki nastanejo iz pojedene hrane). Tak način prehranjevanja je potrebno držati ves čas v kar kar največji meri.

Hrana je kot gorivo: če je dobro, bo avtomobil lepo tekel, če ni, se bo ustavil. Res ne vem zakaj  ljudje očitne resnice ne želijo videti in to kljub temu, da ravno zaradi tega na njihov ali naš račun in na račun našega zdravja, služijo glavni akterji zdravstva, farmacije, industrije. Prav tako kot verjamem, da obstaja življenje tudi izven našega planeta verjamem, da je napačna prehrana vzrok za večino bolezni. To se mi zdi edino logično.

“Poln kufer” imam prehranskih svetovalcev in strokovnjakov, modnih diet, instant “zdrave hrane”, športnih in prehranskih dodatkov. Za Herbalife ne morem slišati! Kar na bruhanje mi gre! Pa Nupo in ostale. Ne jejte tega!

Moja dejstva

Že čez kakšno leto sem občasno  spet začutila tisto znano zbadanje. Na smrt me je prestrašilo! Odločila sem se, da svoje novo pridobljeno znanje in ugotovitve uporabim v celoti: gibanje in prehrana! V največji možni meri sem se pričela izogibati prepovedani hrani in jesti pravo hrano.

Prepovedana hrana 🤢

 • pšenica v vseh oblikah: vsebuje gluten (lepek), ki prav ženskam z endometriozo zelo škoduje.
 • rdeče meso: spodbuja vnetja v telesu in lahko vsebuje rastni hormon (industrijsko meso),
 • ogljikovi hidrati (testenine, kruh, sladice in bele pšenične moke): večina hranilne vrednosti je itak odstranjena,
 • rafinirani sladkor in med: povzroča vnetno reakcijo
 • kofein: najdemo ga v čaju, kavi in brezalkoholnih pijačah (estrogen),
 • čokolada (preveč sladkorja, ki je vneten),
 • mlečni izdelki (mleko, sir, maslo, smetana, skuta): vnetna reakcija,
 • jajca: razen ekoloških. Ostala lahko vsebujejo kemične ostanke dioksina, ki povzroči prebavne težave ter zaprtost, če se uporabljajo kot vezivo pri kuhanju
 • ocvrta hrana: spodbuja negativne prostaglandine
 • nasičene maščobe in olja (maslo, margarina, svinjska mast): spodbujajo vnetja zaradi negativnih prostaglandinov,
 • sojini izdelki in izdelki beljakovin soje (razen sojina omaka v manjših količinah): vsebuje toksin, ki je škodljiv za ženske z endometriozo,
 • predelana živila: vsebujejo številne dodatke, poceni nekvalitetne sestavino in malo hranilnih vrednosti,
 • konzervirana hrana: previdnost in zmernost pri uporabi (konzervirani paradižnik, kokosovo mleko je v redu),
 • dodatki in konzervansi: povečajo kemijsko obremenitev v telesu
 • alkohol: porabi vitamin B, ki je shranjen v jetrih. Dobro delovanje jeter pa je ključnega pomena, da bodo jetra pomagala odstraniti odvečni estrogen iz telesa.

Človek pomisli, da praktično ni več nobene hrane, ki bi jo lahko jedel. Ne drži.

Dovoljena hrana 😄

 • stročnice (fižol, grah, leča …)
 • čebula
 • česen
 • korenje
 • peteršilj
 • zelena
 • koromač
 • kapusnice (zelje, cvetača, brokoli, brstični ohrovt …)
 • živi jogurt
 • rabarbara
 • rdeče in vijolične jagode
 • jabolka
 • semena in oreščki
 • ingver
 • zeleni čaj

food-3280142_1920

Nekateri priporočajo tudi razne dodatke, ampak mislim, da je pred tem potrebno opraviti posvet z zdravnikom. Koristili naj bi:

 • Magnezij
 • Cink
 • Kalcij
 • Železo
 • Vitamini B
 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Selen (skupaj z vitamino E zmanjšuje vnetja povezana z endomentriozo ter krepi imunski sistem).

Od vseh zgoraj navedenih “dobrot” jemljem samo Magnezij, kadar se veliko ukvarjam s športom, sicer imam krče ter vitamin C v obdobju prehladov in grip. Jemala sem tudi Kalcij in Železo ter vitamin B po priporočilu zdravnice, potem, ko mi je pregledala kri.

Sama sem se držala priporočil v največji možni meri. Opustila sem mleko in mlečne izdelke v celoti ter vse izdelke na osnovi pšenice vključno s sladkorjem.

Mleko sem nadomestila z rastlinskimi pripravki (riževo, ovseno, mandeljevo, kokosovo mleko) ali pa s sadno-rastlinskim džusom močno razredčenim z vodo. Občasno sem pojedla kakšen kozji jogurt.

Opustila sem rdeče meso. Nobenih mesnih izdelkov (salame, paštete, klobase, čevapčiči …). Jedla sem po možnosti domačega piščanca ali purana  (belo meso) in ribe.

Kruh sem zamenjala  kar z zelenjavo in polento ali pa sem kruh spekla sama iz ajde. Pojedla sem ga čim manj.

Na splošno sem se izogibala tudi krompirju (itak ga ne maram). Riž samo rjav, čim manj predelan. Žita  pred pripravo namakam, tako kot naše babice (ječmen, rž, ajda).

Odpadli so vsi sladki kosmiči, predvsem jem ovsene kosmiče.

Čokolade nisem nikoli povsem opustila. Tudi v času moje najbolj striktne diete ne. Nadomestila sem jo z 85% črno čokolado.

Kot vmesni obrok sem jedla sadje (pretežno jabolka,) in oreščke v majhnih količinah (pest na dan).

Povzetek: izogibanje ogljikovim hidratom, rdečemu mesu, mleku in mlečnim izdelkom, pšenici (gluten-lepek), sladkorjem, čokoladi, kofeinu in alkoholu.

Na podlagi takšne prehrane je bil moj tek veliko bolj učinkovit. Tekla sem praktično vsak dan in v njem neizmerno uživala. Postajala sem močnejša in hitrejša. Laboratorijski izvid krvi pa je bil po besedah zdravnice: “Za uokviriti in na steno!”

Čez čas mi je prišla v roke knjiga legendarnega ultramaratonca Scotta Jureka: Jej in teci, ki pravi: “Včasih je pač treba narediti svoje!” Pravi ima!

OPOZORILO: to ni članek samooklicane tekaške strokovnjakinje. Sem samo tekačica, ki rada piše in si želi pomagati tudi vam. Tisto, kar pomaga meni pa morda ne pomaga vam. Zato predvsem poslušajte sebe in svoje telo. V primeru resnih težav poiščite pomoč strokovnjaka

One comment

Komentarji so zaprti.